magyar_zaszlo_1552861_4029 nz aaa

Gerenda födém rendszer

Az előregyártott födémgerendánk gazdaságos megoldást kínálnak félmonolit födémrendszer kialakítására. A rendszer az előregyártott födémgerendák mellett hagyományos beton béléstestekből és monolit betonból áll. A szerkezet teherbírása statikai számításokkal igazolt. A födémrendszerre érvényesek a monolit szerkezetekre vonatkozó méretezési eljárások, ezért a termék ÉMI engedélyeztetésére nincsen szükség.

Felhasználási terület:
A födémrendszer alkalmas többek között lakóépületek, irodaházak, egészségügyi– és oktatási intézmények közbenső– és zárófödémeinek elkészítésére. A födémgerendák megfelelő felső pótvasalás elhelyezése mellett konzolos gerendákként is működtethetők így erkélyek kialakítása sem jelent gondot.

gerenda födém rendszer

A gerendák 1- 6 m közötti falköz áthidalására alkalmasak, 50 cm-es méretlépcsőkkel. A minimális felfekvés 10cm, ennek megfelelően 1,2-6,2m hosszúságúak a gerendák. A rendszer nagy előnye, hogy az előregyártott gerendák közül a leghosszabb sem nehezebb 110 kg-nál, amit emelő berendezés nélkül, kézi erővel is helyére lehet mozgatni.

Az előregyártott beton talp 12cm x 4,5cm keresztmetszeti méretű, melybe B 500 B szilárdsági osztályú hosszirányú betonacélokat helyeztünk. A beton talp C16/20 szilársági osztályú betonból készül. A felső hosszvas és a nyírási acélbetétek is B 500 B betonacélok. Az acélbetétek hegesztve kapcsolódnak egymáshoz, mintegy rácsos tartót alkotva.

A födémgerendákat 60cm-ként kell kiosztani, közéjük hagyományos EB 60/19 béléstestek kerülnek. A nyers födém szerkezeti vastagsága 25cm, a helyszínen 6cm felbeton alkalmazására van szükség. A nyers födém önsúlyának alapértéke így 3,46 kN/m2.
A gerendákat normál –és erősített vasalással gyártjuk. Normál vasalású gerendák esetében fesztávtól függetlenül a födém határterhelése a nyers szerkezet önsúlyán felül 9 kN/m2, erősített vasalású gerendáknál pedig 11 kN/m2.tt vasalású gerendáknál pedig 11 kN/m2.