magyar_zaszlo_1552861_4029 nz aaa

Megacölöp

Sajtolt megacölöpös alapmegerősítést nagyobb terhelésű épületek megerősítésére szoktuk használni. Itt lehetőség adódik a süllyedések bizonyos szintű visszaemelésére is.

Térfogatváltozó agyagtalajok, vagy mélyen elhelyezkedő teherbíró talajok esetében a legracionálisabb megoldás.

Az eljárás menete:

-          Főfalak, pillérek mellett munkagödröt készítünk, ahol mintegy 100 cm mélyen, 50 cm szélességben bemegyünk az alap alá.

-          Az épületet ellensúlyként használva heggyel indulva, kb. 40 cm-es hengerekkel toldva hidraulikával sajtoljuk le a jellemzően 120-250 mm-átmérőjű acélköpenyt (vagy előregyártott vb. cölöptesteket), míg több méter mélységben el nem éri a megfelelő teherbírású talajt.

-          Terhelhető (teherbíró talajra támaszkodó)  állapotban beállítjuk a számított teherbírást (jellemzően 40-60 t), mely konszolidált teherbírást takar. Cölöpcsoportok kialakításával természetesen jóval nagyobb teherbírás is elérhető.

-          Ezen pozícióban feszítő berendezés beépítésével biztosítjuk, hogy a cölöp terhelés alatt, „visszarúgás” nélkül kerüljön  vasalattal kibetonozásra.

-          Vasalt cölöpfejjel biztosítunk közvetlen kapcsolatot a cölöp és az alap alja között.

-          Földvisszatöltés és tömörítés után állítjuk helyre az eredeti állapotot.

 A sajtolt megacölöpös eljárás előnyei:

-          Ezen eljárás igen nagy teherbírású alapmegerősítés, hiszen családi házak megerősítésétől kezdve, műemlék épületeken át, többszintes épületek megerősítése is elvégezhető.

-          Kedvező ár. Az eljárás technológiájából adódóan más alap-megerősítési eljárásokhoz képest, akár két-háromszoros különbségek is kialakulhatnak a sajtolt cölöpös eljárás javára.

-          Megbízhatóság és gazdaságosság. Az eljárás pontosan méretezhető, mivel a ház súlya a statikus tervező által számítható és sajtolást ennek megfelelően a hidraulikával szabályozni lehet. „Az épület egyensúlyba hozható”.

-          Minden egyes elkészült cölöp „próbaterheltnek” tekinthető.

-          Száraz technológia. Az építés közben felesleges nedvesség nem kerül az épület alá..

-          Igen nagy előnye, hogy olyan helyeken is elvégezhető a megerősítés, ahová nagyobb gépek (pl. jet grouting) helyigényük miatt nem férnek be. A szükséges gépek akár egy ember által is megemelhetőek, hordozhatóak

-          A földbe sajtolt cölöpök a környező talajt tömörítik, hiszen a cölöpök kiszorítják a

földet a saját keresztmetszetük mentén. A környező talajzónák teherbírása is növekszik.